JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 8 december 2021 VECKA 49

Det brittiska forskningsinstitutet Faraday vill se batterifabriker byggas i Storbritannien. Enligt institutet är de nödvändiga för att hålla den egna fordonsindustrin vid liv. Och det är bråttom.

Batteritillverkning i Storbritannien skulle kunna skapa 83 000 nya arbetstillfällen till år 2040. Men utan sådan tillverkning händer motsatsen – 114 000 befintliga arbetstillfällen går förlorade.

Diagrammet ovan illustrerar skillnaden och finns i en rapport från det akademiskt sammansatta brittiska batteriforskningsinstitutet The Faraday Institution.

Elfordonsindustrin kommer nämligen att föredra en modell med lokal batteritillverkning. Det är vad institutet har snappat upp efter att ha pratat med både batteri- och fordonstillverkare. Orsakerna är flera, bland annat att transporter är dyra eftersom litiumjonbatterier klassas som farligt gods och att transport i sig ökar CO2-avtrycket för produktionen.

Faraday tror att elfordonstillverkning kommer att gravitera mot batterifabrikerna. Det är detta som hotar brittiska arbetstillfällen.

Sex asiater plus amerikanska Tesla och svenska Northvolt har hittills tillsammans annonserat planer på att trappa upp batteritillverkningskapaciteten i Europa till drygt 130 GWh år 2025. Klicka på bilden!

Att det stämmer stöds av annonseringar som görs i batteriindustrin. Faraday noterar de asiatiska batterijättarnas expansionsplaner i Europa. Med LG Chem i spetsen ska de dra upp sin europeiska batteritillverkning från jämförelsevis ingenting till drygt 100 GWh till år 2025. 

Svenska Northvolt kommer under samma tidsspann att addera ytterligare 32 GWh. Och det är ungefär den kapacitet som Faraday tycker att Storbritannien behöver ha vid det laget.

Det betyder att det är bråttom. Faraday rekommenderar den brittiska regeringen att sätta igång med att prospektera platser och bygga infrastruktur och kompetens. Och dessutom att stödja etableringar ekonomiskt som Frankrike och Tyskland gör.  

Fram till 2040 kommer batteritillverkningen fortsätta att stiga globalt och år 2040 tänker sig Faraday att Storbritannien behöver ha en kapacitet på 130 GWh, motsvarande ungefär åtta stycken gigafabriker om 15 GWh vardera.

Här kan du ladda hem en sammanfattning av rapporten (länk).

MER LÄSNING: