JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

90 västeråsare ska utsättas för riskabla trafiksituationer i simulator. Deras agerande blir facit när självkörande bilar ska lära sig förutse människors trafikbeteende.

Simulatorövningarna ska genomföras i normalt tillstånd, med stresspåslag samt med alkohol i kroppen. 

Studien genomförs av MDH och är en del i en större studie kallad Simusafe som omfattar 800 personer, som även kommer att studeras på testbana.

Projektet ska utveckla datorsystem som kan simulera mänskliga beteenden. De ska kunna användas i olika typer av fordon. Om fordonen kan räkna ut hur människor kommer agera, kan olyckor förhindras. 

50 forskare deltar i Simusaf, på MDH är det Mobyen Uddin Ahmed och Shahina Begum tillsammans projektledaren Gunnar Widforss. 

Shahina Begum

– Vi har arbetat mycket och länge med monitorering av människor, alltså insamling av information om fysiska och mentala hälsotillstånd via sensorer, berättar Shahina Begum.

– Dessutom har vi lång erfarenhet av att analysera stora mängder data. I det här projektet får vi kombinera de två expertområdena, i syfte att utveckla ett system som kan göra verklig skillnad för trafikanter i hela världen,. 

SimuSafe består av sexton partners, såväl universitet som företag och föreningar, från elva länder runt om i världen. Projektet leds från Spanien och finansieras med nära åtta miljoner euro av EU-kommissionen. 

Om några veckor kommer MDH-forskarna att annonsera efter testpersoner.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)