Järfällaföretaget Midsummer – som tillverkar produktionslinor för lätta och flexibla tunnfilmssolceller – har ändrat formen på de solceller som företagets maskiner tillverkar. Därmed kan hela 98 procent av substratets yta utnyttjas när cellerna tillverkas, vilket ökar effekten per ytenhet med sex procent.
– Sex procent högre effekt per yta för samma produktionskostnad är en rejäl förbättring. Förutom en ökad effekt per yta har vi nu möjlighet att erbjuda en visuellt mer attraktiv produkt, säger Sven Lindström, vd på Midsummer, i ett pressmeddelande.
Duo är namnet på Midsummers egenutvecklade system för tillverkning av lätta, flexibla CIGS-solpaneler. Systemet är kompakt, helautomatiskt, driftsstabilt och materialsnålt, och enligt Midsummer det mest spridda för tillverkning av flexibla CIGS-solceller (koppar-indium-gallium-selenid).
Solcellerna som företaget tillverkar har en kvadratisk form med rundade hörn. Sidan är 156 millimeter, medan hörnen tidigare haft diametern 90 mm. Det ger en solcell med en yta på 225,27 kvadratcentimeter.
Nu har företaget sträckt ut diametern till 100 mm, medan sidan fortfarande har samma mått som tidigare. Det ger en solcell med en yta på 238,83 kvadratcentimeter.
R100 är namnet på den nya solcellen. Den har 13,56 kvadratcentimeter större ytan än föregångaren, alltså är den 6 procent större.
En modul består av många solceller på ett substrat. När R100 tillverkas minskar den outnyttjade substratytan från åtta till två procent. Det gör i sin tur att effekten per yta hos en modul ökar med 6 procent.
– Vi visar med R100 att vår forskning och utveckling håller yppersta världsklass och vi satsar hårt på framtida forskning i vårt nya laboratorium i Järfälla som invigs i höst, säger Sven Lindström.
Så ser det nya formatet R100 ut: