JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Linköpingsföretaget Epishine som trycker solceller på rulle tar in 30 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att bygga ut och industrialisera produktionen samt anställa fler.

Redan i februari ska företaget ha ytterligare en maskin igång, vilken behövs för att skala upp. De nya miljonerna kommer huvudsakligen från två nya investerare – Beijer Ventures och Kinneviks tidigare vd Vigo Carlund – samt de tidigare ägarna Almi Invest Greentech och Potential Invest,

Epishine utvecklar tryckta organiska solceller. Företagets teknik är baserad på närmare 30 års forskningsarbete, som den välkände professorn Olle Inganäs lett.

– I lite drygt ett år har vi byggt upp vår produktion här i Linköping och i slutet av oktober firade vi rulle nummer 100 med rulltårta, berättade Mattias Josephson, vd på Epishine, för Elektroniktidningen när vi träffades strax innan årsskiftet.

Företagets plan är att 2020 ska bli året då det kan börja rulla ut små solceller till marknaden. Redan i mitten av november förra året skeppade Epishine sin första order till ett engelskt företag som mäter fukt i stora byggnader, som universitet.

– I februari kommer vi att ha ytterligare en maskin igång, som vi behöver för att kunna skala upp. Därefter har vi möjlighet att leverera till större kunder, berättar Mattias Josephson.

Epishine delar upp sin framtid i tre faser. Den första fokuserar på små moduler. Det handlar om enheter som idag drivs med batterier, som brandvarnare, larmsensorer och andra små elektriska prylar.

–  Det finns mycket av det inom IoT-området. Vi fokuserar på det som placeras inomhus. Våra första produkt är faktiskt bättre än kisel inomhus, säger Mattias Josephson.

Över tid planerar företaget att ta sin teknik till stora maskiner, likt tryckpressar för tidningar.

Då – om cirka sju år – ska företaget vara redo att trycka två meter breda solceller på rulle som kan användas utomhus.

–  Däremellan kommer vi att jobba med semitransparent och flexibelt material och börja göra materialintegrated lösningar till byggnader och IoT utomhus, avslöjar Mattias Josephson.

I skrivande stund är företaget redo för fas ett i och med den aktuella investeringen på 30 miljoner kronor.

– Vi tror långsiktigt på möjligheterna att effektivt utvinna ljusenergi ur organiska solceller och Epishine har gjort betydande framsteg under den senaste tiden genom att fortsätta fokusera på styrkan i deras teknologi, säger Håkan Gustavson, vd på Beijer Ventures i ett pressmeddelande, och adderar:

– Den här nya investeringen kommer att hjälpa Epishine att nå nästa nivå.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus