JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Vad är egentligen en skälig kostnad för att licensiera de grundläggande patent som behövs för att tillverka en mobiltelefon? Det är knäckfrågan som riskerar att rendera Ericsson miljardböter i Kina.

Fredagen den 12 april i fjol gjorde personal från den kinesiska konkurrensmyndigheten en räd mot Ericssons kontor i Peking. Wall Street Journal var först med att rapportera om händelsen som även Elektroniktidningen skrev om (länk). Nu lyfter Svenska Dagbladet fram frågen igen.

Ericsson drar in runt åtta miljarder kronor per år i licensintäkter. Mest pengar kommer från Apple, Samsung och Sony men kinesiska mobiltelefontillverkare står för en växande del av intäkterna, skriver Svenska Dagbladet.

Ericson noterade i rapporten för första kvartalet 2019 att kinesiska SAMR (State Administration for Market Regulation) Anti-Monopoly Bureau inlett en undersökning av företagets licensiering av patent i Kina.

– Vi kan bekräfta att granskningen fortfarande pågår och att vi samarbetar med de kinesiska myndigheterna, skriver Ericssons pressavdelning i en kommentar till SvD.

En grundbult i mobilvärlden är att de patent som ligger till grund för varje ny version av standarden ska licensieras enligt Frand-principen: fair, reasonable and non discriminatory. Frågan är om Ericsson gjort det i Kina och på andra håll i världen.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)