JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Efter strandade licensförhandlingar stäms den amerikanska operatören Verizon för att inkräkta på tolv av Huaweis patent. Stämningen är inlämnad i den patentvänliga delstaten Texas. 

I stämning berättar Huawei att det sedan år 2015 drivit in drygt 1,4 miljarder dollar i licensavgifter. Själv har företaget erlagt drygt 6 miljarder dollar i licensavgifter för patent – varav 80 procent gått till amerikanska företag.

– Verizons produkter och tjänster har dragit nytta av patenterad teknik som Huawei utvecklat under många år av forskning och utveckling, säger Huaweis patentchef Song Liuping.

Verizon och Huawei har förhandlat om patentavgifter för 200 Huaweipatent sedan åtminstone i somras, utan att nå en överenskommelse. Huawei har valt ut tolv av dessa patent till stämningen i Texas, som är känt för att vara ett distrikt där patentägarens chans att vinna en tvist är störst.

Att Huawei just nu på olika sätt är utestängd från den amerikanska marknaden, ger Verizon mindre manöverutrymme för att slå tillbaka mot Huawei med egna patentkrav. Den amerikanska bannlysningen av Huawei kan därmed sägas ha förvandlat Huawei till ett patenttroll på den amerikanska marknaden – ett företag som lever på att driva in licensavgifter men saknar egen verksamhet som skulle kunna inkräkta på andras patent.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)