JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Den amerikanska administrationen planerar för ett toppmöte om 5G i början av april. Detaljerna är ännu knapphändiga annat än att Donald Trump planerar att närvara – men syftet är att skapa en enad front mot Huawei. Uppgifterna kommer från Larry Kudlow, Trumps ekonomiska rådgivare.

Chefer på amerikanska telekombolag och operatörer ska under senare tid ha träffat Donald Trump för att ge sin syn på hur amerikanska företag ska kunna fortsätta att dominera kommunikationsområdet, skriver CNBC.

Särskilt inflytelserik uppges Microsofts styrelseordförande Brad Smith vara som gett administrationen i Washington insikten om att 5G handlar minst lika mycket om mjukvara som om hårdvara.

Det finns fortfarande inga officiella detaljer om 5G-konferensen men förutom Microsoft nämner amerikanska media att chipjätten Qualcomm liksom operatörerna Verizon, med den svenske vd:n Hans Vestberg, liksom AT&T kommer att närvara.

Även Ericsson, Nokia och Samsung uppges bli inbjudna.

Administrationen i Washington har under en längre tid försökt övertyga framförallt europeiska länder om att inte låta Huawei leverera de kommande 5G-näten. Enligt USA finns risken att näten har bakdörrar som gör det möjligt för den kinesiska staten att avlyssna trafiken.

Potentiellt skulle även infrastruktur som i framtiden styrs över 5G-näten kunna påverkas. Det gäller allt från el- och VA-nät till fabriker och självkörande bilar.

USA har emellertid haft begränsad framgång i ansträngningarna att stoppa Huwei i Europa. Bara Australien och Nya Zeeland har hörsammat USA:s uppmaning.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)