JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kemikalieskatt även för utländska handlare

Regeringen har skickat förslaget om att även utländska e-handlare ska omfattas av den speciella kemikalieskatten på remis till lagrådet. Planen är att den ska börja gälla från den 1:a oktober.

Baseras på vikten

Skatten är 11 kronor per kg för vitvaror och 160 kronor per kg för övrig elektronik. Dock finns ett tak på 440 kronor.

Den så kallade kemikalieskatten har fått hård kritik av den svenska elektronikbranschen eftersom den bara omfattar svensk-sålda varor. Elektronik och vitvaror som importeras via utländska e-handlare har varit undantagna.

Redan i höstas tog regeringen fram ett förslag som skulle ändra på det och när remissrundan nu är klar har förslaget gått till lagrådet innan det kan läggas fram för riksdagen. Planen är att förändringen ska börja gälla den 1:a oktober.

Kemikalieskatten infördes den 1:a juli 2017 och höjdes förra året som ett led i den gröna skatteväxlingen.

Den utvidgade kemikalieskatten som nu föreslås gäller varor som kommer från ett annat EU-land. Skatten ska betalas av säljaren om den årliga försäljningen av skattepliktiga varor till Sverige överstiger 100 000 kronor.

Om försäljningen understiger 100 000 kronor kan skatten ändå behöva betalas, till exempel om varorna förmedlas av en hemsida med flera olika säljare. Då är det förmedlaren, exempelvis Ebay eller Amazon, som ska betala skatten.

Enligt utredningen som låg till grund för skatten skulle den ge ett årligt bidrag till statskassan på 1,9 miljarder kronor, den nu föreslagna förändringen väntas bara ge ett bidrag på 40 miljoner kronor per år.

Kemikalieskatten fick hård kritik vid införandet eftersom den saknar motsvarighet i övriga Europa. Belackarna ansåg att den inte skulle påverka innehållet av farliga ämnen i elektroniken eftersom den svenska marknaden är för liten för att en minskad försäljning på grund av skatten skulle påverka tillverkarna.

Hur det förhåller sig håller Kemikalieinspektionen som bäst på att utreda. Innan skatten infördes den 1:a juli 2017 köpte verket in ett antal slumpmässigt utvalda men populära bärbara datorer, mikrovågsugnar och kaffebryggare. Under sommaren 2019 har nya produkter köpts in enligt samma metod.

Innehållet av kemikalier håller nu på att analyseras. Kemi kommer också att undersöka om användningen av alternativa flamskyddsmedel som inte innehåller klor, brom eller fosfor har ökat sedan skatten infördes.

Vidare ska myndigheten undersöka möjligheterna att mäta eventuella förändringar i hur mycket hemelektronik som svenskarna handlar. Studien beräknas vara klar i höst.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)