JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solcell för inomhusbruk

En ny sorts färgämnessolcell optimerad för att absorbera ljuset från lysrör och LED-lampor är vad en forskargrupp vid Uppsala universitet presenterat. Resultatet har publicerats i tidskriften Chemical Science.

Forskargruppens mål har varit att hitta en lösning på drivning av de många IoT-sensorer som kommer att ta plats i våra hem i framtiden. För att kunna installera dessa på ett hållbart sätt måste sensorerna fungera helt utan batterier eller elsladdar – och det kräver en lokal energikälla.

Det är mot detta mål som ett forskarlag under ledning av Marina Freitag vid institutionen för kemi, Uppsala universitet, utvecklat nya solceller för inomhusbruk som kan omvandla upp till 34 procent av synligt ljus till elektricitet för att driva ett brett utbud av olika IoT-sensorer.

Solcellerna går under beteckningen färgsensibiliserade solceller eller DSC (dye-sensitized solar cells). De är baserade på en elektrolyt med koppar-komplex som gör att de är väl lämpade att skörda ljuset från lysrör och LED-lampor.

Nya resultat visar att Uppsalaforskarnas solceller har bättre verkningsgrader än vanliga solceller i kisel, och även GaAs-solceller, vid låg ljusintensitet.

– Genom att känna till spektrumet av ljuset som sensorerna kommer att placeras i kan vi välja färgämnen som absorberar just dessa våglängder. Då omvandlar solcellerna en större mängd energi än om man har statiskt utvecklade solceller, säger Marina Freitag i ett pressmeddelande, och adderar:

– Samtidigt håller solcellerna en hög spänning, vilket är mycket viktigt när de ska driva elektroniska enheter

Forskarna har dessutom utvecklat ljusdrivna sensorer som anpassar sin energiförbrukning efter ljusintensiteten tillsammans med Tekniska Universitetet i München (TUM).

Här kan du läsa artikeln i Chemical Science (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)