JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AI-satsning för bättre miljö

Vinnova och Formas uppmuntrar miljösmart AI-forskning. I en gemensam utlysning som öppnar i aprill vill de två stötta projekt där AI tacklar utmaningar där klimatförändringar står i fokus.

– Tillämpningar av AI har redan nu stor betydelse inom många områden, men när det gäller klimatet har genomslaget varit begränsat i förhållande till potentialen, säger Daniel Rencrantz, på Vinnova i ett pressmeddelande och adderar:

– Syftet med satsningen är att öka användningen av AI för att ge en kraftfull påverkan så snabbt som möjligt.

Satsningen handlar om att vidareutveckla forskningsidéer och kunskap som kan leda till minskad miljöpåverkan. Det kan exempelvis handla om att AI med hjälp av data från smarta mätare och IoT kan förutsäga städers energibehov. Andra användningsområden kan finnas inom industriella processer, men också samhällsskydd och stora ekosystem i naturen.

Tanken är att forskning och kunskap inom klimatfrågor och AI ska mötas i nya samarbeten.

– Utlysningen är öppen för förslag inom alla områden, där projektens möjlighet att leda till betydande utsläppsminskningar, eller till viktiga samhällsanpassningar för att klara klimatförändringarna är en viktig del vid bedömningen, säger Mattias Blomberg, på Formas, i pressmeddelandet.

Vinnova och Formas satsar tillsammans 90 miljoner kronor i utlysningen, fördelat på två ansökningstillfällen. Det första öppnar i april, och i ett projekt ska flera parter samverka.

Här kan du läsa mer om utlysningen (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)