JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

ABB har utvecklat en laddbox för elbilar som gör att alla med tillgång till förnybar energi kan dra nytta av och hantera förbrukningen av sin egen el. Genom AC-teknik siktar företaget på hemmet.

Det handlar om en liten smidig enhet – kallad Terra AC – som kommer i olika versioner. Dels finns varianter upp till 22 kW för att säkerställa kompatibilitet med elsystem i byggnader världen över. Dels kommer boxen med olika anslutningar för att vara kompatibel men de flesta fordon.

– Vi har redan en marknadsledande position inom DC-snabbladdning och såg möjligheten att utgå från den erfarenheten för att utveckla en AC-lösning som ändrar spelreglerna för laddning i hem eller företag, säger Frank Muehlon, på ABB i ett pressmeddelande.

DC-laddning används för snabbladdning, som sker vid speciella laddstationer. För hemmabruk och för laddning på jobbet i en laddbox är det AC-laddning som gäller.

ABB:s nya laddare kan konfigureras via en app eller via en fjärranslutning i molnet. Den kan anslutas med wifi, Bluetooth och Ethernet. På samma sätt kan programvaran uppdateras, medan autentisering sker via rfid eller appen.

Laddaren har dessutom en smart energimätare som kan integreras med energihanteringssystemet i en byggnad, vilket tillåter dynamiska lastbalansering. Därmed kan användaren justera laddningseffekten utifrån vad som finns tillgängligt för stunden, och på så sätt maximera laddningsström och minimera kostnaden.

Terra AC-laddboxen släpps nu – först på utvalda marknader för att i maj i år finnas tillgänglig globalt.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)