JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx tar plats i Samsungs basstation

Först Marvell/Cavium och nu Xilinx. Det är två tungviktare som ska hjälpa Samsung att vinna slaget om 5G-operatörerna.

Koreanska Samsung har dykt upp som en konkurrent till Ericsson och Nokia på 5G-marknader där Huawei har stängts ute eller motarbetats på andra sätt. Det handlar framförallt om USA och hemmamarknaden Sydkorea.

För en månad sedan fick Marvell berätta att företaget fått förnyat förtroende att leverera en ny generation av processorer i Octeonfamiljen till Samsungs makroprodukter för 5G. Processorerna kommer från Cavium som Marvell förvärvade för snart två år sedan.

Octeon TX2 och Octeon Fusion baseras på Armkärnor. Octeon Fusion är avsedd för basbandet och hanterar det som kallas lager 1 medan Octeon TX2 kan användas för lager 2 och 3, det som lite slarvigt kallas data- och kontrollplan.

Gott om beräkningskapacitet

Versal AI Core har möjlighet att styra kapaciteten i inferenserna relativt annan beräkningskapacitet och passar förutom för 5G även molntillämpningar, nätverkstjänster och ADAS-funktioner.
  Familjen kommer i fem varianter med 128 till 400 AI-kärnor. Dessutom finns en tvåkärnig Arm Cortex-A72, en tvåkärnig Cortex-R5, 256 kByte minne med felkorrigering, över 1900 DSP-block som optimerats för flyttal med hög precision.
  Vidare finns upp till 1,9 miljoner logikceller plus 130 Mbit UltraRAM, upp till 34 Mbit block-RAM och 28 Mbit distribuerat RAM och 32 Mbit av den nya typen Accelerator RAM som kan nås direkt från alla beräkningsmotorer och är unik för Versal AI-familjen.
  För kommunikation finns PCIe Gen4 8-lane och 16-lane och det är förberett för CCIX-gränssnitt (Cache Coherent Interconnect for Accelerators). Vidare finns energioptimerade Serdesblock för 32 Gbit/s, upp till fyra minneskontrollers för DDR4, upp till fyra MAC-block för Ethernet med olika hastigheter liksom 650 generella in- och utgångar som exempelvis kan användas till sensorer som kameror plus diverse andra in- och utgångar.

En viktig pusselbit som saknades för en månad sedan var vad som skulle sitta närmast radiodelen och som i realtid ser till att mimo-funktionerna fungerar och som styr loberna. Det är här som Versal – Xilinx senaste FPGA-familj – kommer in.

Versal tillverkas i en 7 nm-process och finns i sex varianter som alla innehåller betydligt mer än logikblock och DSP-moduler. Xilinx kallar lösningen Acap, adaptive compute acceleration platform.

Samsung har fastnat för Versal AI Core som är en variant av Versalfamiljen med en svenskutvecklad AI-processor. Processorn är skalbar och varje byggblock kan betraktas som en 512 bitar bred vektorpipeline som utför en instruktion på flera data parallellt.

Versal AI Core finns i prover och ska bli allmänt tillgänglig från årets sista kvartal.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)