JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. OBEKRÄFTAT: Google har provex av egen mobilprocessor

Google har i hemlighet utvecklat en egen processor för mobilfamiljen Pixel i en 5 nm-process från Samsung. Den finns i provexemplar sedan några veckor och kommer att finnas i mobiler nästa år.

Uppgifterna har inte bekräftats av Google, men kommer från personer med insyn i saken, enligt nyhetssajten Axios.

Senare generationer av processorn – Whitechapel –  kommer att användas i Googles bärbara dator Chromebook.

Whitechapel är en åttkärnig Armprocessor med integrerad neuronkärna. Den ska också ha hårdvarustöd för att hålla en röstassistent aktivt lyssnande i lågenergiläge.

De flesta mobiltillverkare håller tillgodo med generiska mobilprocessorer från tillverkare som Qualcomm, Samsung och Mediatek. Genom att utveckla sin egen processor placerar sig Google i samma liga som bland annat Huawei, Samsung och Apple. Den sistnämnda har kunnat hålla ett tekniskt försprång inom bland annat AI via sin egen processorfamilj A för Iphone och Ipad. 

Google utvecklar sedan tidigare egna kretsar för servrar, inbyggnad och mobiltelefoner. I Pixel finns en egenutvecklad kryptokrets, Titan M, och en neuronnätskrets, Pixel Neural Core. Huvudprocessorn kommer idag från Qualcomm.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)