JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

För två veckor sedan bildade 31 operatörer och teknikföretag en lobbygrupp kallad Open RAN Policy Coalition. Målet är att få myndigheter i framförallt USA att anamma idén om öppna gränssnitt i mobilnätet. Nu sluter Nokia upp bakom gruppen.

Det har under några år pågått arbete för att bryta ner mobilnäten i mindre delar med standardiserade gränssnitt och därmed göra det enklare för nya företag att konkurrera med bjässar som Ericsson, Huawei, Nokia och ZTE. Hittills har arbetet gått trögt trots att operatörerna driver på.

Open RAN Policy Coalition ser ut som ett försök att framförallt övertyga amerikanska myndigheter om förträffligheten med konceptet. Den som ska göra jobbet är Diane Rinaldo som tidigare ledde US National Telecommunications and Information Administration, som bland annat fungerar som rådgivare till presidenten.

Nu ansluter sig Nokia till gruppen som den första av de större leverantörerna av infrastrukturprodukter. Företaget ska dessutom arbeta aktivt i två grupper varav den ena ska definiera ett öppet gränssnitt för fiberkommunikationen mellan basband och radion kallat Open Fronthaul Interface och en funktion för att automatisera och optimera nätet kallad Near Real-time RAN Intelligent Controller (RIC).

Nokia påpekar i pressmeddelandet att företaget även var snabbast av de stora telekombolagen att ansluta sig till O-RAN.

O-RAN, eller Open Radio Access Network Alliance, kan ses som ett standardiseringsorgan vars kravspecifikationer kompletterar 3GPP:s, den organisation som driver standardiseringen av mobilnäten. O-RAN bildades så sent som i februari 2018 av AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo och Orange.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)