JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.


Det är Stenasfären som köper in sig i solcellsbolaget Exeger genom att dels förvärva nyemitterade aktier för 100 miljoner kronor, dels aktier från existerande ägare. Exeger har sedan tidigare bland annat japanska Softbank och den svenska pensionsjätten AMF som ägare.

– Vi ser att Stena bidrar både med expertis och finansiella muskler vilket gör Exeger ännu bättre rustad för framtiden. Med den här investeringen har Exeger kapital för flera års verksamhet oberoende av omsättning vilket skapar enorm trygghet för både anställda och kunder, säger företagets vd Giovanni Fili i ett pressmeddelande.

Exegers tryckta och böjbara solceller fungerar bra även inomhus eller i skugga. De är klart billigare än solceller baserade på kisel men har en lägre verkningsgrad. Det går att färga cellen, vilket gör att de smälter in i miljön där de placeras

En av de första kunderna är JBL som har integrerat solcellen i ett par trådlösa hörlurar (länk).

Stenasfären har nu via dotterbolaget Stena Sassan köpt 653 594 nyemitterade aktier till ett pris på 153 kronor per styck vilket motsvarar 100 miljoner kronor. Företaget har dessutom köpt 459 260 aktier från existerande ägare för ett icke angivet pris.

Exeger hade redan en välfylld kassa. I mars 2019 gick Softbank in med 10 miljoner dollar och i juni satsade pensionsbolaget AMF 277 miljoner kronor. Softbank satsade ytterligare 10 miljoner dollar i september 2019.

MER LÄSNING: