JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fängelsedomar efter batteriskandalen

Mellan ett och fyra års fängelse blir domarna för fyra män involverade i miljöbrottet i Närke där 1900 ton batteriavfall dumpades och grävdes ner under ett år fram till slutet av år 2019.

Elektroniktidningen har skrivit om händelsen tidigare i vår.  Batterivfall som skulle ha haft återvinning som slutmål grävdes istället ner eller förvarades olagligt på olika platser i Örebro, Kumla och Eskilstuna. Avfallet kallas svart massa och innehåller zink, nickel och andra tungmetaller.

Fängelse i fyra år, tre år, ett år respektive ett år lyder domarna.

De två huvudansvariga är kumlabor och kände varandra efter att tidigare ha jobbat tillsammans på avfallskonverteringsanläggningen Fortum Waste Solution (då Sakab) utanför Kumla. Där hade de hanterat just den här typen av avfall.

Utanför Kumla grävde en av de dömda ner 524 ton av avfallet ner på sin egen tomt. För saneringen av den tomten har Kumla kommun hittills betalat 3,2 miljoner kronor. Räkningen går till den dömde.

En fastighetsägare i Kumla har använt 3–4 ton av avfallet som fyllnadsmaterial under en pool, och är ålagd att sanera detta.

Batterierna kommer från de kända röda insamlingsboxarna för batterier. En ledartext i tidningen Nerikes Allehanda kallar brottet för ”en knytnäve i ansiktet på medborgare som sorterat avfall”.

– Det var bara pengar det handlade om, sade åklagaren under rättegången.

I ett av leden av den olagliga hanteringen var avfallet värt 1650 kronor per ton.

Alla fyra nekade till brott. En av de fyras advokater hävdade att hans klient omöjligen kunde ha känt till att hanteringen var olaglig.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)