JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linköping får ny AI-resurs

Den nationella AI-resursen AI Innovation of Sweden ska sätta upp en filial i Linköping. En förstudie som nyligen avslutats på vetenskapscentret Mjärdevi i Linköping visade att regionen både hade behov och kompetens. 

Niclas
Fock

– Hela logistik- och transportsektorn är stark, liksom vårdsektorn, säkra system och samhällsteknik, säger Niclas Fock.

Förstudien genomfördes av honom och av Karin Ackerholm. De är enhetschef för industriella system på forskningsinstititet Rise respektive forskningskoordinator på Linköpings universitet. 

De gjorde bland annat intervjuer med potentiella partners i området.

– Vi ser en blandning av aktörer som behöver sätta fart på sin AI-användning, några med god kompetens och andra som är nybörjare, säger Niclas Fock.

Förstudien pekar ut SMHI, Polisen, Ericsson, Luftfartsverket och Saab som några aktörer som håller sig väl framme inom AI i regionen

I regionen finns enligt förstudien spetskompetens inom visualisering, simulering, IoT och cybersäkerhet bland annat inom satsningarna Visual Sweden och IoT World. Linköpings universitet är en uppenbar resurs.

Säkerhets- och integritetsfrågor är två av områden där studien ser ett behov.

Karin
Ackerholm

– Det är vårt ansvar att skapa säkra, smarta, trygga system som gör nytta. Inte minst är noden och ett ökat kunskapsutbyte viktig just i det avseendet, säger Karin Ackerholm.

– Vi möter idag så många AI-smarta, digitala lösningar utan att tänka på det. Rekommendationssystem vid nätshopping, gräsklipparrobotar, stödsystem i vården – tekniken finns och kan vara tillgänglig för alla. Även för de som vill sko sig på andras bekostnad. 

Filialen får namnet East Node. Tidigare finns filialer i Göteborg, Stockholm, Lund, och Örebro. Ytterligare en filial planeras i Luleå.  

AI Sweden finansieras av Vinnova. Den ska vattna det svenska AI-ekosystemet genom att dela kunskap och mäkla samarbeten. Idag finns 70 partners,

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)