JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Med hjälp av en inläggssula med sensorer kan forskare vid Mälardalens högskola (MDH) mäta buren vikt under gång. Det gör det möjligt att övervaka tunga arbetsförhållanden, något som på sikt kan minska lidandet hos användaren och kostnader för sjukvården.

Inläggssulan och dess mätsystem är framtagna med fokus på hälsovården som användningsområde. Den kan användas för att mäta trend på hälsa över tid eller som en aktivitetsmätare.

– Det finns liknande sulor på marknaden men de är mycket dyrare. Eftersom vår sula innehåller färre sensorer så har vi lyckats utveckla en produkt som kostar betydligt mindre och därmed lämpar sig bättre för användning i stor skala, säger Per Hellström i ett pressmeddelande.

Han är doktor i elektronik vid MDH och har utvecklat sulan liksom det portabla datorsystemet som används med den.

– Genom att mäta och övervaka vikt, hastighet samt hur kraftfullt stegets avstamp är, så kan systemet användas för att till exempel upptäcka för tunga arbetsförhållanden, övervaka fysisk aktivitet samt eventuellt varna om det behövs sättas in förebyggande styrke- och balansträning för att minska fallrisken. Tidig upptäckt av problem medför att man kan sätta in åtgärder för att förebygga exempelvis smärta i ländryggen och fallolyckor.

Syftet med Per Hellströms forskning har varit att utforma, bygga och utvärdera ett trådlöst och bärbart mätsystem som bygger på pedobarografi (PBG). PBG används bland annat för att analysera gångstil och kroppshållning, utvärdera proteser och övervaka återhämtning från skada eller sjukdom.

I doktorsavhandlingen ”Wearable Pedobarography System for Monitoring of Walk Related Parameters” presenterar Per Hellström ett nytt PBG-system och nya analysmetoder, som passar för användning i bärbara system för övervakning av gång kopplat till hälsa.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)