Portad i Storbritannien. Frankrike tvekar. Och Ericsson knep kontraktet med Deutsche Telekom. Som lök på laxen står det nu klart att TSMC inte längre levererar Kirinkretsar till Huaweis flaggskeppsmobiler.
Det mesta har gått Huawei emot under sommaren. Trots att företaget planerade att spendera en miljard pund på ett forsknings- och utvecklingscenter utanför Cambridge, och trots ett halvt löfte i januari om att få leverera delar av 5G-nätet, ändrade sig Boris Johnson i mitten på juli och portade Huawei från utbyggnaden av 5G.
Dessutom måste de brittiska operatörerna byta ut befintliga delar i näten som levererats av det kinesiska företaget senast 2027. Beslutet uppges kosta operatörerna runt två miljarder pund och kan komma att försena utbyggnaden av 5G.
Det har också cirkulerat rykten om att Frankrike tänker slå in på samma spår men hittills har inget hänt. I varje finns inga officiella beslut. Dock har nyhetsbyrån Reuters rapporterat att operatörerna hotats med att inte få sina mobillicenser förnyade om de väljer Huawei.
I Tyskland finns ännu inga regler som stoppar Huawei men den 22 juli knep Ericsson ett prestigekontrakt på radionätet till Deutsche Telekoms 5G-utbyggnad. Den tyska operatören säger sig vara mycket nöjd med Ericssons modernisering av det befintliga nätet och med företagets teknik som låter LTE och 5G dynamiskt dela på samma frekvensband.
Den svenska telekomjätten har nu 100 kommersiella kontrakt på 5G varav 56 redan är i kommersiell drift.
Den här veckan har det också kommit uppgifter om att Huawei inom kort ska sluta tillverka de mest avancerade mobiltelefonerna, det handlar om Mate 40 med mobilkretsen Kirin 9000. Orsaken är att TSMC inte längre får leverera kretsar vilket hänger samman med USA:s beslut i juni om att kräva exportlicens för alla halvledare som tillverkas med hjälp amerikansk mjukvara och utrustning.
USA:s åtgärd är direkt riktad mot den kinesiska telekomjätten och försätter det taiwanesiska foundryt i en svår sits, Huawei är dess näst största kund med en omsättning på 15–20 miljarder dollar per år.
Redan tidigare kämpade Huaweis mobildivision i motvind i Europa sedan företaget inte längre har tillgång till Android. Därmed saknas många appar. Huawei har jobbat hårt på att lösa det med egna resurser och ihop med partners men utan en slagkraftig mobilplattform i den senaste halvledarprocessen blir det tufft att tävla med Apple och Samsung om de mest avancerade mobilerna.