JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han ska rädda Chromogenics

Uppsalaföretaget Chromogenics, som utvecklar och tillverkar smarta fönster och solskydd, har det tufft sedan en tid. För två veckor sedan togs därför beslut om ett vd-byte för att tackla utmaningarna. Nu tar Leif Ljungqvist, veteran inom tryckt elektronik, över rodret på företaget under ett år.

– Jag ser fram emot uppgiften att tillsammans med alla kompetenta personer i ChromoGenics skapa ett avstamp för ökad omsättning och positivt resultat i Chromogenics, säger Leif Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Leif Ljungqvist har många strängar på sin lyra. På senare tid har han varit med om att räddade tryckpressen i Linköping och starta Consensum Production, en av världens ytterst få kontraktstillverkare av tryckt elektronik som för ett år sedan köptes av kanadensiska Ynvisible. Idag satsar det kanadensiska företaget stenhårt på volymtillverkning av tryckt elektronik i Linköping.

Sputtermaskin hos Chromogenics i Uppsala.

Leif Ljungqvist har även varit vd på forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT och chef för Rise division för ICT.

I början av augusti beslutade Chromogenics om vd-byte och igår blev det klart att Leif Ljungqvist tar över det sargade företaget. Planen är att styra företaget fram till halvårsskiftet 2021, då en efterträdare tar över.

Under våren har Chromogenics flaggat för rejält problem med likviditet beroende av ett flertal olika faktorer. Det handlar exempelvis om fördröjd orderingång, fördröjda leveranser av glasprodukter och en underleverantör av elektrokrom folie som har problem med kvalitet. Till detta kom att en pågående installation av nyköpta sputtermaskiner stoppats eftersom engelska konsulter kallats hem med anledning av Coronapandemni.

Sedan hösten 2019 genomgår Chromogenics en omställning av verksamheten baserad på egen investering i maskinkapacitet för sputtring. Investeringen innebär att företaget kommer att förfoga över en betydande kapacitet för sputtring av tunna skikt, även för andra kommersiella tillämpningar än laminering i glas.

– Egen maskinkapacitet in-house ger förutsättningar för stabil industriell kvalitet och betydande volymtillväxt inom såväl fastighets- och byggbranschen som andra kvalificerade avsättningsområden för sputtrad film, kommentarer Leif Ljungqvist i pressmeddelandet.

Chromogenics härstammar från forskning inom Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)