JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

I maj satte USA stopp för Huweis halvledartillverkning hos TSMC. Nu utökas blockaden till att omfatta även kretsar som utvecklas och tillverkas av andra företag.

Pressen på det kinesiska telekombolaget Huawei skruvadas upp ytterligare ett snäpp igår när det amerikanska handelsdepartementet meddelade att det krävs en speciell exportlicens om amerikanska EDA-verktyg eller amerikansk produktionsteknik användas vid utveckling och tillverkning av halvledarkretsarna.

Beslutet gör det bland annat omöjligt för Huawei att köpa mobilkretsar från Qualcomm eller Mediatek.

Huawei har funnits på USA:s svarta lista sedan maj i fjol men till att börja med kunde företaget använda det taiwanesiska foundryt TSMC för tillverkning av egenutvecklade kretsar. Huaweis halvledarbolag Hisilicon har vuxit till att bli en av TSMC:s största kunder och tog sig nyligen in på listan över världens tio största halvledarbolag.

Huawei är helt beroende av TSMC för den senaste processgenerationen, de halvledarfabriker som finns i Kina kör äldre processer.

Beslutet i maj innebar att alla som tillverkar åt Huawei eller dess dotterbolag måste begära ett tillstånd från det amerikanska handelsdepartementet om de använder amerikansk utrustning eller mjukvara.

Några av halvledarbranschens största maskinleverantörer är amerikanska, som Applied Materials, KLA och Lam Research, dessutom är Cadence, Mentor och Synopsys dominerande på konstruktionsverktyg.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus