JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I maj satte USA stopp för Huweis halvledartillverkning hos TSMC. Nu utökas blockaden till att omfatta även kretsar som utvecklas och tillverkas av andra företag.

Pressen på det kinesiska telekombolaget Huawei skruvadas upp ytterligare ett snäpp igår när det amerikanska handelsdepartementet meddelade att det krävs en speciell exportlicens om amerikanska EDA-verktyg eller amerikansk produktionsteknik användas vid utveckling och tillverkning av halvledarkretsarna.

Beslutet gör det bland annat omöjligt för Huawei att köpa mobilkretsar från Qualcomm eller Mediatek.

Huawei har funnits på USA:s svarta lista sedan maj i fjol men till att börja med kunde företaget använda det taiwanesiska foundryt TSMC för tillverkning av egenutvecklade kretsar. Huaweis halvledarbolag Hisilicon har vuxit till att bli en av TSMC:s största kunder och tog sig nyligen in på listan över världens tio största halvledarbolag.

Huawei är helt beroende av TSMC för den senaste processgenerationen, de halvledarfabriker som finns i Kina kör äldre processer.

Beslutet i maj innebar att alla som tillverkar åt Huawei eller dess dotterbolag måste begära ett tillstånd från det amerikanska handelsdepartementet om de använder amerikansk utrustning eller mjukvara.

Några av halvledarbranschens största maskinleverantörer är amerikanska, som Applied Materials, KLA och Lam Research, dessutom är Cadence, Mentor och Synopsys dominerande på konstruktionsverktyg.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)