JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Milstolpe: Alla får åka i Waymos robotaxi

Härmed har Waymo öppnat sin robotaxi i Phoenix för allmänheten. Ytterligare en milstolpe har därmed passerats. Passagerarna är ensamma i fordonet hela resan.

I oktober öppnade Waymo en oövervakad robotaxitjänsten, försiktigtvis för medlemmar i Waymos tjänst Waymo One.

Igår amerikansk tid togs alla spärrar bort, precis som utlovades i oktober. Nu kan vem som helst ladda hem appen och beställa en taxi som rullar fram helt tom.

Waymo har tidvis haft allmänheten som passagerare. Men det har aldrig varit robotaxi på riktigt. En operatör har alltid funnits på plats i framsätet, beredd att avlösa bilen när den inte hanterar en trafiksituation på ett tillfredsställande sätt – exempelvis blir stående för länge för att den fegar inför en sväng.

Det sista hindret som Waymo ska ha brottats med är tjänstens bekvämlighet. Säkerhetsutmaningen ska ha haft en lösning länge. 

Det har varit en lång resa. Google och senare Waymo började utveckla tekniken redan år 2009. Och det är en lång väg kvar. Funktionen stöds ännu endast i valda delar i Phoenix. 

Youtubern JJRicks dokumenterar många av sina resor.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)