En antenn som kan sprayas på lite varstans, blir tunn, lätt, flexibel och i det närmaste lika bra som en kopparantenn har utvecklats och testats av forskare på Drexel University i USA. Metoden går att använda till antenner som fungerar över många frekvenser som är vanliga i telekom, hävdar forskarna.
I drygt två år har forskargruppen vid Drexel i Philadelphia utvecklat en antenn gjord i ett nytt materia, kallat MXene. Enligt forskarna går det att skapa ett sorts bläck genom att blanda materialet med vatten. Bläcket kan därefter sprutas eller tryckas i form av antenner på exempelvis väggar eller olika flexibla underlag.
I sitt arbete har forskarna tagit fram olika ”sprayade” antenner som sedan jämförts med kopparantenner som typiskt skulle kunna användas i en mobiltelefon eller IoT-pryl. De sprayade antennerna var mellan 7 och 14 gånger tunnare och 15 till 30 gångar lättare än motsvarande kopparantenn.
De nya antennerna har testats både på labb och i en vanlig omgivning på frekvenser som äv vanliga inom olika former av telekom. Den MXene-antenn som fick bäst resultat var en sjundedel så tjockl som en standard kopparantenn – 5,5 µm jämfört med 35µm – medan effektiviteten påstås vara 99 procent av kopparantennens vid 16,4 GHz. Nästan lika effektiv vid jämförelse med kopparversioner påstås en annan MXene-antenn vara vid 28 GHz, en frekvens intressant för 5G.
Förutom att MXene-materialet kan sprutas, kan det även screentryckas eller skrivas ut med en bläckstråleskrivare. Kopparantenner etsas vanligen på kretskort.
En annan detalj som forskarna lyfter fram är att deras material gör klart bättre ifrån sig än andra nya material som idag övervägs att användas till antenner, exempelvis silverbläck, kolnanorör och grafen. Likaså kan en MXene-antenn böjas minst 5000 gånger utan att prestanda påverkas.
Drexelforskarna har nyligen publicerat en artikel i ämnet i den vetenskapliga tidskriften Advanced Materials (länk).