JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lunds energisnåla SRAM i Bosch sensormoduler

Uppstartsföretaget Xenergic har fått ett genombrott i en kommersiell produkt. Företagets energisnåla minne tar plats i sensormoduler från Bosch Sensortech.

I dagens systemkretsar kan cacheminnet utgöra 70 procent av ytan och stå för över halva energiförbrukningen. Xenergics teknik kan sänka den senare med mellan 70 och 90 procent.

Delar av Xenergics minneslösning är patenterad. Annat kan liknas vid ett recept på hur man konfigurerar minnet. Mer än så ville de två grundarna inte berätta för Elektroniktidningen i en längre artikel om företaget från våren 2018 (länk).

– De flesta brukar ta den klassiska arkitekturen och lägga till några saker för varje ny generation. Det är lite som att hålla en dinosaurie vid liv. Vi har en helt ny arkitektur, sade Joachim Rodrigues, associerad professor på Lunds tekniska högskola och medgrundare av Xenergic.

– Vi har inte återanvänt någonting annat än bitcellen. För varje ny processgeneration optimeras den för att få så hög yield som möjligt, att ändra på den skulle inte vara bra, tillade Babak Mohammadi som forskat på lågenergikretsar på Lunds tekniska högskola och är vd och medgrundare av Xenergic.

Nu meddelar företaget att det landat Bosch Sensortec som kund. Det tyska företaget utvecklar och tillverkar olika typer av mikromekaniska sensorsystem till allt från mobiler till drönare.

Genom att använda Xenergic:s IP-block för cacheminnet kan Bosch drastiskt sänka energiförbrukningen. Vinsten kan användas till att förlängs driftstiden i batteridrivna tillämpningar men gör det också möjligt att öka intelligensen i produkten genom att exempelvis addera ML/AI-lösningar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)