JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson serverar skivor av mobilnätet

Med hjälp av så kallad network slicing kan operatörerna dynamiskt dela upp mobilnäten i virtuella delar som är skräddarsydda efter kundernas behov. Ericsson släpper nu mjukvara som skivar upp 5G-näten varje millisekund.

Hittills har de 5G-tjänster som lanserats mest handlat om snabbare mobilsurf för konsumenterna men 5G är också designat för nya tillämpningar som uppkopplade fabriker med garanterad bandbredd. Network slicing gör det senare möjligt utan att operatörerna behöver bygga ett dedicerat nät för varje kund. Det räcker med att konfigurera om mjukvaran som styr nätet.

Tekniken med network slicing är standardiserad av branschorganisationen 3GPP, vilket innebär att operatörerna inte behöver köpa alla delar av nätet från en och samma leverantör för att den ska fungera.

– Det är en viktig del av vår strategi att ha fullt stöd för multivendormiljöer. Det handlar om slicing end-to-end där man inte vet var flaskhalsen finns, om det är core-nätet, transportnätet, en radiolänk eller radionätet, säger Hannes Ekström som är produktchef för 5G-radio på Ericsson.

Företagets nya mjukvara skivar upp basbandet i radionätet, men även funktioner för den så kallade orkestreringen ingår i lanseringen.

Hannes Ekström

– Vi har support end-to-end för slicarna inklusive core, transport och radio. Sen är radio alltid speciellt eftersom det är mindre deterministiskt än fasta länkar.

Lösningen fungerar oberoende av andra avancerade funktioner som massiv mimo, carrier aggregation och dynamisk spektrumallokering.

– En millisekund är den minsta tidsenheten man kan komma ned på i 5G och vi kan schemalägga massiv mimo, spektrumdelning och slicing varje millisekund.

Att styrningen ligger på en millisekund innebär att kunderna kan köra realtidstillämpningar över nätet, men minst lika viktigt är att det ger bättre spektraleffektivitet. Operatörerna får helt enkelt in mer trafik i nätet.

– Det är ett resultat av designval vi gjort i hård- och mjukvara under ungefär tre års tid som gör att vi kan behålla de tighta reglerlooparna i vår implementation. Vi har konkurrenter som inte kommer i närheten av det. Där kan vi se ungefär 50 procents skillnad i prestanda, säger Hannes Ekström.

Det finns inga tekniska begränsningar för hur många skivor man kan ha i en cell. Det handlar mer om vilken total kapacitet cellen har och vad nätet kan administrera.

Precis som idag delar alla användare i ett nät på kapaciteten i cellen.

– Med slicing använder vi kapaciteten mer innovativt. Det är inte en statisk uppdelning.

Anta att cellen har en kapacitet på 1 Gbit/s. Om företaget A köper en skiva med 500 Mbit/s kommer det garanterat att ha tillgång till 500 Mbit/s medan övriga användare får dela på resten. Men när företag A bara nyttjar 100 Mbit/s så får övriga dela på 900 Mbit/s. Bandbredden fördelas varje millisekund.

Hur tekniken med att skiva näten kommer att påverka den framväxande marknaden för företagsnät är för tidigt att säga. Många fabriker ligget i glesbefolkade områden och dessutom krävs det ofta bra täckning inomhus.

– Det blir större valmöjligheter. Du har i princip de två valen, att använda de befintliga näten eller att ta saken i egna händer och designa hela nätet, säger Hannes Ekström.

Även om man bygger ett helt eget nät är det intressant med network slicing för att exempelvis kunna garantera att ett styrsystem har en viss bandbredd medan annan trafik i fabriken får dela på den resterande kapaciteten.

Dagens lansering fungerar i princip på all radioutrustning som Ericsson sålt de senaste åren vilket gör det möjligt för operatörerna att snabbt rulla ut nya tjänster med privata nät. I första hand är den tänkt för 5G stand alone, men resursuppdelningen fungerar även i LTE-nät och i den första versionen av 5G som använder core-nätet från LTE.

Värt att nämna är att uppgraderingen är avsedd för det basband som körs på Ericssons egenutvecklade hårdvara, men företaget har nyligen lanserat en molnbaserad version kallad Cloud RAN och tekniken med network slicing kommer att fungera även på den.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)