JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU bygger plattform för AI och IoT

År 2023 hoppas EU-projektet Vedliot (”VEDLIoT”) att kunna presentera en skalbar plattform för en synergi mellan AI och IoT. Projektet finansieras under forskningsprogrammet Horizon 2020.

Sverige är välrepresenterat i projektet och står för inte mindre fyra av de tolv partnerna:  Chalmers, Veoneer, Rise och Göteborgs universitet. Eller faktiskt fyra och en halv om man räknar in polsksvenska Antmicro, som har fyra kontor i Polen, men också kontor i Kista och tidigare goda samarbeten med bland annat Rise.

Framtidens smarta IoT – den kommer att översvämmas av data från sensorer som kommer att börja räknas i miljoner, kanske miljarder. Dessa data kommer vi att vilja använda för maskininlärning. Men för att slippa flaskhalsen att strömma alla dessa data för bearbetning i datacentraler så vill vi ha system som fungerar så distribuerat som möjligt – både vid inlärning och vid användning.

 Det är i alla fall den arkitektur som projektet Vedliot tänker försöka bygga – en distribuerad kollaborativ lösning. Utmaningar finns i allt från distribuerade algoritmer till sekretess. Plattformen ska dessutom vara skalbar och kunna distribueras på många olika nivåer på ett lättkonfigurerbart sätt – från sensor till edge till cloud.

Tillämpningar för framtidens AI-IoT finns exempelvis inom sjävkörande fordon, robotar, prediktivt underhåll, och assisterat boende.

Hårdvara ska tas fram under arbetsnamnet Cognitive IoT platform. Den ska bygga på europeisk teknik.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)