JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU bygger plattform för AI och IoT

År 2023 hoppas EU-projektet Vedliot (”VEDLIoT”) att kunna presentera en skalbar plattform för en synergi mellan AI och IoT. Projektet finansieras under forskningsprogrammet Horizon 2020.

Sverige är välrepresenterat i projektet och står för inte mindre fyra av de tolv partnerna:  Chalmers, Veoneer, Rise och Göteborgs universitet. Eller faktiskt fyra och en halv om man räknar in polsksvenska Antmicro, som har fyra kontor i Polen, men också kontor i Kista och tidigare goda samarbeten med bland annat Rise.

Framtidens smarta IoT – den kommer att översvämmas av data från sensorer som kommer att börja räknas i miljoner, kanske miljarder. Dessa data kommer vi att vilja använda för maskininlärning. Men för att slippa flaskhalsen att strömma alla dessa data för bearbetning i datacentraler så vill vi ha system som fungerar så distribuerat som möjligt – både vid inlärning och vid användning.

 Det är i alla fall den arkitektur som projektet Vedliot tänker försöka bygga – en distribuerad kollaborativ lösning. Utmaningar finns i allt från distribuerade algoritmer till sekretess. Plattformen ska dessutom vara skalbar och kunna distribueras på många olika nivåer på ett lättkonfigurerbart sätt – från sensor till edge till cloud.

Tillämpningar för framtidens AI-IoT finns exempelvis inom sjävkörande fordon, robotar, prediktivt underhåll, och assisterat boende.

Hårdvara ska tas fram under arbetsnamnet Cognitive IoT platform. Den ska bygga på europeisk teknik.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)