JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IEC och ISO vill standardisera självorganisation

IoT-enheter som på eget bevåg organiserar sig med IoT-enheter i närheten – det är temat för ett samarbete mellan stan­dar­di­se­rings­­or­­ga­­ni­­sa­­tio­­ner­­na IEC och ISO.

IEC och ISO har inlett ett samarbete om samarbetande IoT-enheter. Det finns enligt en dem en spännande typ av IoT-systemarkitektur under utveckling, nämligen att IoT-enheter själva söker kontakt med omkringliggande enheter för att tillsammans organisera ett lämpligt nätverk.

Sådana nät kan vara mer eller mindre tillfälliga och organisera sig enligt olika principer. 

– Nätet kan eftersträva en viss uppbyggnad (topologi), ha en inriktning mot ett gemensamt mål (eller händelse) eller organisera sig för att lösa en gemensam uppgift (som att skydda ett infrastrukturobjekt), berättar SEK Svensk Elstandard i ett pressmeddelande.

Organisationen kan också baseras på var apparaterna finns eller på någon ändring i den omgivande miljön.

Ett projekt för att formulera och beskriva grundläggande principer och egenskaper för sådana självorganiserande IoT-system drivs i samarbete mellan IEC och ISO.

Resultatet ska också ge vägledning för hur man gör för att utnyttja apparaternas organisationsförmåga när man konstruerar IoT-system.

Svenska företag, universitet, myndigheter och organisationer deltar genom spegelkommittén SEK TK IoT. 

Andra aktuella projekt inom IoT-området handlar om elektronisk varumärkning och undervattenssystem.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)