JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Diabetesteknik: Avslöjar hur din växt mår

Sensorer baserade på organiska elektrokemiska transistorer kan i realtid övervaka sockernivåer i växters vävnad. Det hävdar forskare vid Linköpings universitet, som utvecklat sensorerna.

Biosensorerna tros kunna hjälpa jordbruket att anpassa produktionen för att klara klimatförändringarna. Resultaten har just publicerats i iScience.

Sensorn övervakar växters välmående i realtid.

Biosensorerna kan implanteras i växter och kontinuerligt mäta sockernivån i upp till två dagar för att ge information om tillväxt och andra biologiska processer. Socker är energikällan i växter, men också viktiga signalsubstanser som påverkar utveckling och växtens respons på förändringar i livsmiljön.

– Just nu används sensorerna för grundforskning på växter men i framtiden kan de användas inom jordbruket för att optimera förutsättningarna för tillväxt eller övervaka kvalitén på produkten, säger Eleni Stavrinidou, biträdande professor vid Laboratoriet för organisk elektronik på institutionen för teknik och naturvetenskap vid LiU i ett pressmeddelande, och tillägger:

– På sikt kan informationen också användas för att ta fram nya växtslag som växer under icke-optimala förhållanden.

Den nyutvecklade sensorerna använder samma teknik som de biosensorer som bland annat sitter i blodsockermätare som håller koll på sockernivån hos diabetiker. Med hjälp av den går det att samla in information utan att skada växten. Och därmed lägga ytterligare en bit till pusslet om växternas ämnesomsättning.

Forskargruppen vid LiU, ledd av Eleni Stavrinidou, har utvecklat sensorn tillsammans med en forskargrupp vid Umeå Plant Science Centre.

Resultaten publicerats i en artikel i iScience (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)