JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gobius nu även på tåg

Den franska tågtillverkaren Alstrom har beslutat att uppgradera alla sina tåg i Storbritannien med den svenska nivåvakten Gobius Pro. En första beställning är lagd.

Halmstadföretaget Gobius Sensor Technology är ensamt i världen om att kunna mäta vätskenivån i en tank från utsidan. Den senaste produkten Gobius Pro – en nivåvakt med inbyggd intelligens och trådlös kommunikation – har hittills främst använts inom båtbranschen, men nu tar den även plats på tåg.

Det är Alstoms bolag i England som vill ha ett smidigare sätt att kontrollera att alla toalettankar är tömda när ett tåg ska sättas i trafik.

– Alstom har för i år lagt beställningar på knappt en miljon kronor. Det betyder att vi är ”inne” på världens största tillverkare och underhållare på tåg, säger Anders Meiton, grundare av och vd på Gobius till Elektroniktidningen.

Gobius Pro innehåller förutom nivåvakt även en processor, en bluetoothenhet och en antenn. Den kan mjukvarumässigt anpassas till olika vätskor liksom olika tjocklek och material i tanken. Alla inställningar sker trådlöst via en app i mobilen.

Beställningen är startskottet i ett underhållsarbete utfört av Alstom. Först ut är tågen Storbritannien.

Efter en uppgradering med Gobius Pro kan en person gå utanför på perrongen med sin mobiltelefon och kontrollera att alla toa-tankar på tåget är tomma. Resultatet rapporteras även till företagets centrala administrativa system.

– Detta är ett första steg till en helt ny marknad för oss, konstaterar Anders Meiton och adderar:

– Ett sånt erkännande för vår mätteknik!

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)