JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu blir det lättare att ladda

Från lördag gäller ny märkning för laddbara fordon och publika laddstationer inom hela EU. Enbart nytillverkade elfordon berörs.

Från och med den 20 mars i år ska alla nytillverkade elfordon – batteridrivna och laddhybrider – förses med särskilda dekaler för att hjälpa användarna. Detsamma gäller laddningsstationer. Det har EU beslutat.

– Det är bra att vi nu får på plats en tydlig märkning för laddbara fordon inom hela EU som kommer att underlätta för konsumenterna. Vi ser hur allt fler väljer laddbara fordon, då är det viktigt med tydlig och vägledande information, säger Mazdak Haghanipour, teknisk specialist på BIL Sweden, i ett pressmeddelande.

De nya dekalerna för växel- och likströmsladdning.

De nya dekalerna ska placeras vid ladduttaget och i ett fordons instruktionsbok.

Likaså ska alla publika laddstationer märkas i anslutning till ladduttaget eller på laddkabeln.

Tanken med den nya lagstiftningen är att göra det enkelt för användare att välja rätt laddningsalternativ för sitt fordon. Det är bara att matcha fordonets etikett med motsvarande etikett på laddningsstationen.

Alla nya elfordon berörs – från personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar och bussar till motorcyklar, mopeder samt tre- och fyrhjulingar. Fordonstillverkare rekommenderar däremot inte att etiketterna sätts fast på äldre fordon.

Dekalerna kommer att distribueras i alla EU-länder samt Island, Liechtenstein, Norge, Makedonien, Serbien, Schweiz och Turkiet.

Kravet på gemensam märkning av fordon och laddpunkter återfinns i EU-direktiv (2014/94/EU) och är implementerat i svensk lagstiftning genom Transportstyrelsens föreskrift (TSFS 2020:92).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)