JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så ska ett solcellshus likriktas

Den till synes enkla frågan om en solelsdriven villa borde skifta från växelström till likström har fått tusen svar i ett fyraårigt Rise-projekt. Och väckt lika många nya frågor.

I grunden är det en no-brainer. Solceller alstrar likström och allt fler brukare är likströmsdrivna – vi tvångsmatar dem med växelström därför att det är vad som finns i vägguttagen.

Så självklart borde solcellshus ta bort DC/AC/DC-konverteringen med dess energiförluster och byta 220 VAC-uttagen mot USB C-uttag? Eller?

Japp! Mellan tummen och pekfingret slipper solcellshuset 30 procent av energiförlusterna på ett skifte till likström, med stor variation beroende på installation.

Men djävulen bor förstås i detaljerna. Det har Patrik Ollas, industridoktorand på Rise, upptäckt under fyra år av test och analys av Rise experimentvilla i Borås.

Projektet avslutades i årsskiftet men har lett till ett flertal andra forskningsprojekt där potentialen för likström kommer att utredas närmare. 

Patrik
Ollas

– Likströmsinstallationer som denna är fortfarande unika i Sverige och detta var ett försök att öka intresset genom att visa på vilka besparingsmöjligheter som finns och under vilka förutsättningar som likström är av intresse, säger Patrik Ollas. 

Villan har inte bara solceller utan även batterilager. Och Patrik Ollas har rett ut grundläggande frågor kring brukarmönster – exempelvis hur mycket av sin egen el de kan använda med olika styrstrategier och storlekar på batteriet.

Här är en liten faktoid ur analysen: 7,2 kWh batterilager var ungefär lagom storlek för Boråsvillan. Mer kapacitet än så ökade försumbart hushållets möjligheter att använda sin egen el. 

En annan slutsats är att det inte är någon vits att likrikta hushållselen om huset saknar solel och batteri. Den vinsten äts upp av konverteringen från AC-elnätet, vilket är en upptäckt som ofta försvunnit i andra förenklade modeller.

– Skulle villan sitta i ett DC-nät så blir DC-fallet överlägset AC-dito, framförallt om man kopplar på solceller och batterier. 

I strävan efter att optimera har Patrik Ollas provat olika strategier för batteriets laddning och urladdning (dispatch). En bra batterimodell kan göra en dramatisk skillnad mellan det teoretiska och praktiska utfallet.

Läs mer i Patrik Ollas lic-avhandling, som finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)