JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

Uppsalaföretaget Piezomotor – som utvecklar avancerade mikromotorer baserade på piezoelektriska material – har tecknat ett avtal om att köpa finländska Sensapex, som utvecklar och tillverkar system för positionering inom bland annat Life Science. Köpeskillingen är runt 13,6 miljoner euro.

Sensapex utvecklar och tillverkar avancerade system för positionering inom bland annat Life Science och är enligt Piezomotor en leverantör till många forsknings- och utvecklingsenheter världen över. Under förra året sålde företaget för dryga 20 miljoner kronor.

Inom kort planerar det finländska företaget att släppa sin tredje systemgeneration. Med den blir det möjligt att fullt ut automatisera arbetsflöden inom avancerad mikroskopi.

Nu vill Piezomotor addera Sensapex till den företagsgrupp som det svenska företaget planerar att bygga upp. Det blir ett första steg i en tidigare kommunicerad strategi som innebär att Piezomotor genom förvärv vill erbjuda systemlösningar med fokus på högre precision och miniatyrisering.

Köpeskillingen är tänkt att erläggas dels kontant, dels i form av nyemitterade aktier av serie B i Piezomotor. Den kontanta delen beräknas till 7,5 miljoner euro.

Styrelsen avser att besluta om en riktad nyemission i syfte att finansiera den kontanta delen av köpeskillingen. Styrelsen har därför kallat till en extra bolagsstämma den 10:e maj i syfte att få nödvändiga godkännanden för transaktionen.

Planen är att köpet ska vara klart under maj 2021.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus