JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linköping kompletterar med n-dopat bläck

Den mest använda polymeren för tryck elektronik kallas PEDOT:PSS och är av p-typ. Däremot har det saknats en bra polymer av n-typ, ett problem som forskare vid Linköpings universitet tillsammans med kollegor i USA och Sydkorea nu löst.

Polymerer som kan leda elektricitet gör det möjligt att utveckla flexibla och lätta komponenter som organiska biosensorer, solceller, lysdioder, transistorer och batterier.

Den mest använda polymeren kallas PEDOT:PSS, är av p-typ, har hög ledningsförmåga, god stabilitet plus att den är kommersiellt tillgängligt i flytande form.

Nu har forskarna utvecklat ett ledande polymert bläck av n-typ som kallas BBL:PEI.

– Det här är ett stort framsteg som möjliggör nästa generations tryckta elektronik. Utan en passande n-typ polymer har det varit som att försöka gå på ett ben när vi utformar funktionella elektroniska komponenter. Vår upptäckt är det andra benet, säger Simone Fabiano, universitetslektor vid Institutionen för teknik och naturvetenskap vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Bläcket kan enkelt appliceras genom att lösningen sprejas på en yta vilket gör komponenter med organisk elektronik enkla och billiga att tillverka. Dessutom har det nya bläcket etanol som lösningensmedel vilket gör det mer miljövänligt än andra ledare av n-typ som ofta innehåller i miljöfarliga lösningar. Det nya bläcket är kemiskt stabilt i luft samt tåligt mot höga temperaturer.

– Storskalig produktion är möjlig redan nu och vi är väldigt glada att ha kommit så här långt på relativt kort tid. Vi förväntar oss att BBL:PEI kommer få samma genomslag som PEDOT:PSS. Samtidigt finns det mycket att göra för att anpassa bläcket till olika teknologier och vi behöver lära oss mer om materialet, säger Simone Fabiano.

Fotnot: PEDOT:PSS är en förkortning för poly(3,4-ethylenedioxythiophene) polystyrene sulfonate. BBL:PEI är en förkortning för poly(benzimidazobenzophenanthroline): poly(ethyleneimine).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)