JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Den brittiska operatören Vodafon är en stark förespråkare för en öppen arkitektur i mobilnäten, det som kallas Open RAN, och som öppnar för nya leverantörer. Företaget drar nu igång en testbädd på sitt campus i Newbury för att få fart på utvecklingen.

– Vi vill undvika ett Moment 22 där operatörerna väntar på de perfekta produkterna samtidigt som leverantörerna av Open RAN behöver investeringar för att kunna fintrimma sina produkter. Det är därför vi gör den här satsningen plus att vi lovat att skapa 2500 sajter för Open RAN på den brittiska landsbygden, säger Andrea Donà på Vodafone i ett pressmeddelande.

Testbädden blir den först i Storbritannien och bemannas av 30 ingenjörer från start.

Målet med Open RAN är att bryta upp det oligopol som Ericsson, Nokia, Huawei, ZTE och Samsung etablerat. Att det händer nu hänger samman med att molntekniken mognat så att radionätens mjukvara inte längre behöver köras på telekomföretagens hårdvaruprodukter ute i näten utan kan flyttas över till lokala datacenter med generella processorkort och lämpliga acceleratorer.

Likaså har mjukvaran för att styra och orkestrera näten nått en nivå som kan hantera uppdelningen, och det går att integrera komponenter från nya leverantörer.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)