JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Operatören Vodafone och halvledarföretaget Qualcomm ska tillsammans ta fram en referenskonstruktion för massiv mimo med 64 antennelement. Målet är att slutföra konstruktionsarbetet i år och att inleda fältförsök i slutet av nästa år.

Massiv mimo med 64 antennelement för nedlänken respektive upplänken och stor bandbredd har länge setts som en svaghet för open RAN men nyligen avslöjade telekomleverantören Mavenir att företaget utvecklat enradioprodukt tillsammans med Xilinx. Den ska testas i fält mot slutet av året.

Nu får de sällskap av Vodafone och Qualcomm som ska utveckla en referensplattform baserat på det amerikanska företagets kretsar. Det handlar om Qualcomms Radio Unit Platform och Distributed Unit Platform som tillsammans skapar en komplett radiolösning inklusive basband.

Vodafone bidrar med sitt kunnande kring hur man bygger mobilnät. Företaget har nyligen startat en testbädd för open RAN på sitt campus i Newbury.

När Ericsson den 22 februari lanserade en ny radio för just massiv mimo tryckte företaget på att den lättaste varianten bara vägde 20 kilo. De egna asicarna lyftes fam som en viktig förklaring till att vikten minskat liksom att de bidragit till att energiförbrukningen sjunkit med 15 till 20 procent.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)