JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 2 december 2021 VECKA 48

Ett alternativ till att övertyga TSMC om att bygga en större halvledarfabrik i Europa kan vara att skapa en allians mellan ST Microelectonics, NXP, Infineon och ASML, rapporterar Reuters. En allians skulle göra det enklare att stödja nya halvledarfabriker med EU-medel och därmed öka europeiska företags del av halvledarmarknaden.

Bristen på halvledarkomponenter har lett till att många politiker insett sårbarheten i leveranskedjorna och det stora beroendet av Taiwan, framförallt foundryt TSMC. Dessutom har teknikkriget mellan USA och Kina spätt på oron.

USA har övertygat TSMC om att bygga en större fabrik i Arizona och Intel ska bygga nya fabriker i delstaten för foundrytjänster, men i Europa har inte mycket hänt.

Dessutom ser TSMC inte ut att vilja förlägga en ny fabrik här och regionens tre halvledartillverkare, ST Microelectronics, NXP och Infineon har inte resurser eller kunnande för att bygga en fabrik med en ledande processnod.

EU har därför börjat fundera i termer av en allians mellan de tre plus ASML, som utvecklar litografimaskiner.

En allians skulle kunna godkännas som ett IPCEI-projekt, Important Project of Common European Interest, vilket gör det enklare för enskilda länder att skjuta till pengar men också att få investeringar från EU:s fonder, skriver Reuters.

Ambitionen är att dubbla EU:s del av halvledarmarknaden till 20 procent år 2030.

MER LÄSNING: