JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ordet ”föreningar” byts ut mot ”flamskyddsmedel” och avdraget för miljövänlig elektronik höjs från 90 till 95 procent. Det är två av förslagen från Skatteverket och Kemikalieinspektionen som utvärderat den fyra år gamla kemikalieskatten.

Kemikalieskatten blev hårt kritiserad när den infördes sommaren 2017. "Ineffektiv och skadlig för svensk konkurrenskraft" och "arbete mot farliga kemikalier bör ske på EU-nivå", var två argument.

Men motståndarna har inte fått särskilt stort gehör. I förslaget till förändringar som nu landar på regeringens bord finns bara mindre finjusteringar.

Bland annat föreslås att lagens nuvarande skrivning med ”föreningar” byts ut mot ”flamskyddsmedel”. En konsekvens blir att ämnen utan flamskyddande egenskaper inte kommer att omfattas av skatten, vilket ska göra skatten mer träffsäker och tydlig enligt utredarna.

Den nuvarande skrivningen med ”föreningar” medför att alla material som innehåller ämnen med klor, brom eller fosfor omfattas av skatten oavsett om det finns en flamskyddande funktion eller inte.

Medlen bedöms även utifrån om de är additivt eller reaktivt tillsatta. Reaktivt tillsatta flamskyddsmedel kan reagera kemiskt och bli en integrerad del av det material i elektroniken som ska flamskyddas. De läcker därmed mindre till omgivningen än flamskyddsmedel som tillsätts additivt, och därmed inte reagerar och binds kemiskt.

Vidare föreslås att den högsta avdragsnivån höjs från 90 till 95 procent för produkter som klassats som giftfria. Tanken är att öka incitamentet för att ersätta farliga ämnen med mindre farliga ämnen.

Hela rapporten finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus