JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rise medlem i Zephyr

Projektet för det öppna realtidsoperativsystemet Zephyr har fått en ny medlem: svenska Rise. Forskningsinstitutet gillar Zephyrs stöd för öppen hårdvara och har redan bidragit med kod.

– Vi bestämde oss för att bli medlemmar i Zephyr primärt för att hjälpa med Risc V-kodbasen, eftersom vi har ett starkt intresse på den arkitekturen, säger Samuel Lindemer, cybersäkerhetsspecialist och industridoktorand på Rise.

Risc V är öppen hårdvara och används av Rise i dess säkerhetsforskning. Närmare bestämt experimenterar Rise med Risc V-säkerhetstillägg som kan komma att standardiseras detta eller nästa år.

Samuel Lindemer beskriver Zephyr som ett ”Linux för IoT”. Många IoT-operativsystem liknar i grunden varandra och kämpar med samma buggar och sårbarheter – ett onödigt dubbelarbete.

– Enligt min åsikt är Zephyr det bästa valet för inbyggda system just nu, delvis på grund av antalet företag som investerat i det. Industrin behöver en enhetlig plattform att samarbeta med. 

Rise bidrog till Zephyr redan innan det blev medlem. Contiki – ett minimalt operativsystem som skapades på Sics (senare Rise) under 00-talet – lånade tidigt ut kod till Zephyr.

Zephyr

Inom Linuxstiftelsen utvecklas två operativsystem. Det ena är Linux och det andra är det lilla realtidsoperativsystemet Zephyr. Båda är öppen källkod. Zephyr har drivits fram av Intel men har brett stöd för fler arkitekturer, inklusive Arm och Risc V.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)