JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Svenska Tobii har tecknat avtal om att köpa belgiska Phasya, specialiserat på mjukvara för att följa fysiologiska och kognitiva tillstånd som påverkar mänskligt beteende. Affären motiveras av att det svenska ögonstyrningsföretaget vill stärka sin portfölj till fordonsindustrin.

– Tobii och Phasya passar perfekt strategiskt. Genom att kombinera två starka team med kompletterande expertis, produkter och kundrelationer skapas betydande synergier, säger Henrik Eskilsson, vd på Tobii i ett pressmeddelande.

Phasyas AI-baserade mjukvara analyserar biometriska signaler från eyetracking eller hjärtfrekvenser för att bestämma kognitiva tillstånd som exempelvis trötthet, kognitiv belastning och distraktion. Denna typ av algoritmer är nödvändiga i så kallade DMS-system (Driver Monitoring System) för att kunna förstå hur en förare mår, vilket i sin tur påverkar säkerhet, förarupplevelse och komfort.

Samtidigt med att Tobii släppte sitt DMS-system kallat Tobii DMS igår avslöjar företaget att det även ämnar att köpa Phasya, vars algoritmer redan tagit plats i det svenska företagets DMS-lösning.

Tobii betala som mest cirka 4 miljoner euro för Phasya, varav halva summan beror av prestationen under de kommande fem åren. Förvärvet förväntas vara slutfört idag, den 6:e augusti 2021, och betalningen sker kontant.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus