JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dragkamp om Veoneer

För två veckor sedan lade kanadensiska Magna International ett bud på svenska Veoneer som utvecklar lösningar för aktiv säkerhet till fordon. I torsdags kontrade samarbetspartnern Qualcomm med ett 18 procent högre bud. Magna har dock inte gett upp utan ska nu utvärdera alternativen.

Magna är en av världens största underleverantörer till fordonsindustrin med närmare 160 000 anställda och ett börsvärde på ungefär 220 miljarder kronor. Företaget bjuder 33 miljarder kronor för Veoneer. Budet är förankrat hos Veoneers styrelse och de största ägarna.

Veoneer, som knoppades av från Autoliv i april 2018, samarbetar med Qualcomm kring lösningar för förarstöd och självkörning. Det sker via Veoneers dotterbolag Arriver vars mjukvara snurrar på Qualcomms processorfamilj Snapdragon Ride.

Direkt efter Magnas bud den 23 juli startade spekulationerna om att Qualcomm skulle komma med ett bud och i torsdags kväll bekräftade Veoneer att den amerikanska halvledarjätten erbjuder 37 dollar per aktie, vilket är 18 procent mer än Magna.

Veoneers styrelse ska nu utvärdera budet för att se om det är mer fördelaktigt, men att bryta överenskommelsen med Magna kostar en knapp miljard kronor.

Även Magna ska utvärdera alternativen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)