JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sibiriska vindar ska ge kinesisk vätgas

Kina vill starta produktion av grön vätgas i Inre Mongoliet, som nu godkänt planerna. Här finns mycket sol och starka vindar som blåser in från Sibirien.

Elektrolys driven av elektricitet från sol och vind ska producera så kallad grön vätgas i ett kinesiskt projekt i Inre Mongoliet. Dagens vätgasproduktion ger upphov till stora växthusgasutsläpp och behöver ersättas av grön vätgas för att vätgas ska kunna göra klimatnytta.

Det kinesiska projektet anlägger ett kraftverk på 2,2 gigawatt sol och el som ska användas för att producera 67 000 ton vätgas om året. Det är en tusendel av dagens världsproduktion av vätgas.

Ett antal anläggningar ska byggas i städerna Ordos och Baotou. Projekteringen startar i oktober och anläggningarna ska börja producera vätgas i mitten av 2023.

Projektet är Kinas hittills största vätgasprojekt. Det är unikt i Kina att anlägga ett stort kraftverk med vätgasproduktion som  huvudsakligt syfte. Minst åttio procent av kraftverkets effekt ska användas för att producera vätgas.

Projektet behöver elektrolysörer till en sammanlagt effekt av minst 465 megawatt. I fjol såldes globalt 200 megawatt elektrolysörer, och årets globala produktion av elektrolysörer väntas bli 400 megawatt

Marknaden växer dock. Det kinesiska bolaget China Baowu Steel Group planerar en egen årsproduktion av 1,5 gigawatt elektrolysörer.

Vätgas är en central komponent i Kinas nuvarande omställningsstrategi. Industrin väntas omsätta en dryg biljon kronor redan om fem år, och 16 biljoner kronor år 2050.

Inre Mongoliet är en region som Kina vill ställa om från produktion av kol till produktion av förnybar energi. Den har 3100 soltimmar om året och fläktas av starka vindar från Sibirien.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)