JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny energimärkning och skärpta krav på belysning

Idag införs en ny generation av energimärkning för ljuskällor. Samtidigt kommer skärpta ekodesignkrav på belysning.

Tanken med den nya energimärkningen är att det ska vara lättare att se skillnad i effektivitet mellan ljuskällor. Den nya skalan går från A till G, där A är effektivast. I stort sett alla ljuskällor som finns på marknaden idag hamnar långt ner på den nya skalan, i klasserna E, F och G, enligt Energimyndigheten.

– Den nya energimärkningen kommer tillsammans med skärpta ekodesignkrav att inspirera tillverkare att ta fram ännu effektivare ljuskällor med bra funktion i framtiden, säger Peter Bennich, senior rådgivare på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Förpackningar med den gamla märkningen får användas fram till 1 mars 2023.

Samtidigt med den nya märkningen införs också skärpta ekodesignkrav på belysning inom EU, för att ytterligare höja kvaliteten på ljuskällorna. Kraven omfattar exempelvis hur mycket ljuskällorna får flimra, men även att ljuskällor ska kunna bytas ut och att armaturer som har inbyggda ljuskällor ska gå att reparera.

De nya kraven innebär också att leverantörerna ska tillhandahålla instruktioner om hur och vem som får byta ljuskällor och utföra reparationer. Om det inte går att byta ljuskälla måste leverantören informera om det och förklara varför det inte är möjligt. Det kan till exempel handla om belysningsarmaturer i badrum som måste vara täta och tåla vatten, skriver Energimyndigheten.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)