JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Rymdbolaget AAC Clyde Space i Uppsala ska leverera ett kraftsystem till den europeiska rymdorganisationen ESA:s vädersatellit, Arctic Weather Satellite. Leveransen går genom satellittillverkaren OHB Sweden, och är värd 8,2 miljoner kronor för AAC.

Kistaföretaget OHB Sweden har i uppgift att tillhandahålla satellitplattformen och att hantera systemintegrationen till den europeiska vädersatelliten, medan Uppsalaföretaget nu fått i uppgift att leverera sitt kraftsystem, kallat Starbuck.

En första version av kraftsystemet som är anpassad för uppdraget ska vara redo att levereras under det första kvartalet nästa år. Därefter ska det vidareutvecklas för att vara redo att levereras som en så kallad ”flight model” redan under det fjärde kvartalet 2022.

Även det svenska rymdföretaget Omnisys Instruments, som AAC Clyde Space köpte i våras, har ett finger med i spelet. Omnisys ska leverera vädersensorer till projektet.

Kontraktet är värt 797 000 euro, cirka 8,2 miljoner kronor, för AAC Clyde Space.

ESA:s vädersatellit, Arctic Weather Satellite, är ett första så kallat prototypuppdrag. Tanken är att med vädersatelliten demonstrera hur radiometriska mätningar kan användas för att förbättra väderprognoser i den arktiska regionen och globalt.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)