JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

De svenska 3G-näten kommer att stängas av stegvis fram till slutet av år 2025, medan GSM-nätet förblir intakt. Det var budskapet på gårdagens seminarium som PTS anordnade tillsammans med de fyra svenska operatörerna Telia, Telenor, Tele2 och Tre.

I början av året släcktes de första 3G-sajtena ner och alla svenska operatörer kommer att avveckla sina nät stegvis fram till 2025. Tre lämnade dock öppet för att dra ut på processen även efter 2025 om det finns efterfrågan hos kunderna och Telia ser ut att gå snabbare fram.

Alla operatörer har dock en och samma strategi. De börjar med sajter som har liten trafik men för att sajten ska kunna stängas av måste det finnas LTE med lika bra täckning.

När det gäller GSM-näten händer inget före den sista december 2025 när licenserna för frekvensbanden upphör. Det var Telia, Telenor och Tele2 överens om. Tre har inget GSM-nät.

Att 3G stängs tidigare hänger samman med att det finns betydligt färre apparater som är uppkopplade i dessa nät. Dessutom klarar den absoluta majoriteten av alla mobiler LTE eller 5G och påverkas därmed inte av en stängning så länge täckningen är densamma. Och det ska den vara, lovade operatörerna.

Ytterligare en förutsättning för att kunderna inte ska påverkas är att LTE-mobilerna klarar röstsamtal över Volte, att de inte behöver gå över till 3G för talet. Just det behovet lyfts fram av Tre som en bidragande orsak till att delar av företagets 3G-nät kan komma att bli kvar efter 2025. Särskilt utländska besökare kan ha äldre mobiler utan Volte.

Huvudspåret är dock att vi byter mobil så ofta att det inte blir något problem.

Då är det värre med uppkopplade apparater som robotgräsklippare, spårsändare för hundar, trygghetslarm och apparatstyrning där kunderna inte är medvetna om vilket nät de använder. Ofta vet inte heller operatörerna det – de har bara skickat ut ett SIM-kort en gång i tiden.

Det är också huvudorsaken till att alla fyra operatörerna kommer att låta GSM-näten vara kvar till sista december 2025 för att ge kunderna gott om tid att byta sina utrustningar.

Värt att notera är att många europeiska länder ligger före i processen och redan har stängt sina 3G. Det kan komma som en överraskning när man exempelvis tar med sig ett mobilmodem på semestern. Likaså kan det vara så att säkerhetssystemet e-call, där bilen själv larmar via mobilnätet vid en olycka, inte fungerar på utlandssemestern.

För den som vill veta mer har operatörerna samlat information på sina hemsidor om avvecklingen av 2G och 3G.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus