JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Labb för Open RAN i Tyskland och Frankrike

De tre stora operatörerna Deutsche Telekom, Telefónica och Vodafone finns med i det tyska labbet medan det franska har stöd av Orange. Nokia finns med i båda medan Ericsson saknas.

Vodafone har varit en av de starkaste förespråkarna för en uppbruten nätverksarkitektur och Open RAN. Operatören startade redan i våras en testbädd i Storbritannien och företagets tyska dotterbolag är med i Interoperability som testbädden i Berlin döpts till, förkortat till ”i14y”.

Den tyska staten stödjer projektet med 17 miljoner euro.

Verksamheten ska till att börja med fokusera på testning av interoperabilitet. Bland annat ska det finns en komplett testmiljö med hela kedjan från användarenhet till molnet där enskilda produkter kan testas för att bland annat bedöma prestanda.

På lägre sikt ska labbet tillhandahålla öppna API:er och därmed kunna fungera som ett Lab-as-a-Service.

I Frankrike har Orange fått med sig både Nokia och Samsung i Orange Open RAN Integration Center. Precis som i Tyskland är fokus på integration och interoperabilitet, att se till så att produkter från olika leverantörer fungerar ihop.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)