JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel avstår från Kinainvestering

Amerikanska Intel har diskuterat att producera kiselskivor i en anläggning i Kina, men lägger nu planerna på is för att anpassa sig till den amerikanska statsmakten som vill stödja landets egen elektronikindustri och bojkotta Kinas. Det är nyhetsbyrån Bloomberg som berättar nyheten, som hänvisas till en anonym källa. 

Enligt Bloomberg har Intel talat om att investera för att kunna starta tillverkning av kiselskivor i en fabrik i Chengdu, Kina, i slutet av nästa år.* Detta med anledning av bristen på microchips inom industrin. Intel planerar även i USA och Europa för stora investeringar för att möta samma problem.

Men tjänstemän i Bidens regeringen avrådde kraftfullt, ”strongly discouraged”, från investeringen i Kina. Då blåste Intel av planen, berättar Bloomberg.

Bloomberg tolkar händelsen i ljuset av att USA:s regering letar efter ytterligare sätt att ta kontroll över amerikanska investeringar i den kinesiska elektronikindustrin. Målet är att förhindra Kina från att kunna utveckla den allra modernaste tekniken, enligt en tjänsteman i Vita huset.

I USA pågår flera bojkotter mot kinesisk halvledarindustri. USA hänvisar till sin egen säkerhet och till att Kina skulle kunna använda avancerad elektronik för att bryta mot mänskliga rättigheter. 

Intel hoppas samtidigt på statliga stödpengar. Kongressen kan snart komma att godkänna den så kallade Chips Act som innebär en injektion på 52 miljarder till halvledarbranschen. 

Det finns förslag på att de pengarna ska vara villkorade med att mottagarna avstår från investeringar i Kina, som Intel nu gjorde.

Intel kan nu peka på sin avbrutna plan som argument för att det förtjänar stöd för att bygga upp motsvarande produktion någon annanstans.

– Intel och Bidenadministrationen har det gemensamma målet att åtgärda den brist på microchips som råder just nu inom industrin. Vi har undersökt några alternativa möjligheter med USA:s regering, kommenterar Intel.

– Intel är öppet för andra lösningar som kan hjälpa oss att möta hög efterfrågan på de halvledare som är essentiella för innovation och ekonomi.


FOTNOT
* Bloomberg skriver ”manufacture silicon wafers” så det skriver även vi. Men redaktionens gissning är att Bloomberg använder fel begrepp. Kanske ville Intel öka sin nuvarande kapacitet för test och kapsling?
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)