JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Toshiba styckas i tre företag

Japanska Toshiba har beslutat att dela upp sin verksamhet i tre fristående företag. I dagens verksamhet ingår allt från kärn- och kraftvärmeverk till transportsystem och tillverkning av hissar och luftkonditionering. Till detta kommer även hårddiskar och halvledare. Uppdelningen ska vara klar redan 2023.

För räkenskapsåret som slutade i mars i år redovisade Toshiba-gruppen 3,05 biljoner yen i nettoomsättning, vilket motsvarar cirka 236 miljarder kronor.

Nu har företaget – med styrelsens godkännande – beslutat att dela upp verksamheten i tre bolag. Alla ska vara noterade redan om två år, rapporterar Nikkei Asia.

Störst blir ”Infrastructure Service Co”, vars nettoomsättning kommer att stå för runt tvåtredjedelar av gruppens omsättning. Här hamnar allt från energi, infrastruktur till byggnader.

Enheten kallad ”Electronic Devices & Storage Solutions” blir betydligt mindre. Omsättningsmässigt kommer den att motsvara drygt en fjärdedel av dagens företag och inkludera allt från krafthalvledare, optokomponenter och analoga komponenter till hårddiskar.

Det tredje benet berör halvledarverksamhet inom Kioxia. Det handlar om NAND-minnen, där Toshiba har en andel om 40 procent av verksamheten. Vad som kommer att hända med den delen är mer osäkert i nuläget. I slutänden kan även den komma att inlemmas i det företag, nämnt ovan, som täcker in övrig halvledarverksamhet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)