JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Raspberry Pi till börsen?

Det lutar åt att Raspberry Pi i vår blir ett företag som handlas på börsen i London. Grundaren Eben Upton anger att det är ett sätt att ordna finansiering kring ”stora planer” som stiftelsen har för de kommande åren.

Den brittiska Stiftelsen Raspberry Pi i Cambridge har anlitat rådgivare för att analysera alternativet att skapa ett börsnoterat företag för sitt pc-kort. Det berättar brittiska tidningen The Telegraph.

På börsen väntas företaget preliminärt få ett värde på minst 4,5 miljarder kronor. 

Stiftelsen fick i september en investering på 400 miljoner kronor efter att Pi fått ökad efterfrågan under pandemin och ville finansiera ny utveckling och marknadsföring.

Eben
Upton

– Våra behov av att hitta en plan för hur vi ska lösa kommande finansiering är förstås inte längre lika akuta efter pengarna vi fick ihop i september. Men vi har storslagna planer för de kommande fem åren, berättar Eben Upton, en av stiftelsens grundare.

Det såldes 7,1 miljoner Pi-kort i fjol i prislägen mellan drygt 40 och drygt 200 kronor. Stiftelsen gick med 140 miljoner kronor i vinst vilken huvudsakligen bestod av licensavgifter på andras tillverkning.

Det lilla kortet Raspberry Pi föddes som en kort-pc för elektronikintresserade. Det används i undervisning och har även blivit något av en standard för pc-inbyggnadskort i lågvolym.

Stiftelsen Raspberry Pi grundades år 2009 och den första modellen släpptes tidigt 2012.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)