JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Test av flytande solpaneler

Storskaliga flytande solenergiparker till havs – ett holländskt statsfinansierat projekt ska utvärdera om det fungerar. Järfällaföretaget Midsummer har tillverkat de ultralätta solpanelerna i tunnfilm som sitter på de flytande flottarna, som nu ska börja testas.

Projektet är koordinerat av den holländska organisationen för tillämpad vetenskaplig forskning, TNO. Inom projektet kallat Solar@Sea II har ett pilotsystem med en toppeffekt på 20 kW installerats på sjön Oostvoornse Meer nära Rotterdam i Holland.

Svenska Midsummer har levererat solpanelerna, som är av typen Magnum. Varje panel är 4 x 1 meter, består av 144 solceller och ger 485 Watt.

– Detta är ett mycket intressant och lovande projekt som kan bana väg för större projekt framgent, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande.

Totalt har 18 solpaneler installerats på flytande så kallade PV-flottar. Närmast ska de börja testas.

Modulerna kopplas delvis i serie, delvis parallellt. De ansluts sedan till en strängväxelriktare på land. På land finns en hytt i vilken TNO har installerat all nödvändig utrustning för att samla in data för övervakning. Här ingår data som solstrålning, temperaturer (på land, över och under vatten och på moduler), vindhastighet och vågor.

Det långsiktiga målet är att utvärdera storskaliga flytande solenergiparker till havs. Förhoppningen är att kunna förse Nederländerna med solenergi, med hjälp av flytande strukturer som rör sig optimalt med vågorna, kan motstå naturens krafter och uppnå en hög effekt.

– Havsbaserad solenergi är ännu i sin linda men har fördelar av typen noll skuggning och noll påverkan på boendemiljöer – och viktiga i områden där det finns begränsat med landyta att använda. Våra ultralätta solpaneler är förstås idealiska för denna typ av applikation då flottarnas vikt kan minimeras, säger Sven Lindström.

Vad händer med marint liv – med temperatur, fotosyntes, syresättning?

– Vi förväntar oss inte att så mycket ska hända eftersom vi lämnar stora luckor mellan flottarna så att ljus kan nå fram till vattnet. Det har studerats system av det här slaget tidigare på vårt fältlabb, med flottar i liknande storlek, och det syntes inga effekter alls, säger Wim Soppe, forskare på TNO.


Kommentar från Wim Soppe tillagd 2 december 2021.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)