JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energimyndigheten: Sverige behöver fossilfri vätgas

Om 20 år ska hälften av elen i Sveriges användas till fossilfri vätgasproduktion. Det föreslår Energimyndigheten i en ny svensk vätgasstrategi.

För att minska utsläppen av växthusgaser måste Sverige öka sin vätgasproduktion rejält under de kommande 20 åren menar Energimyndigheten, som tagit fram en ny nationell vätgasstrategi på uppdrag från regeringen.

Vätgasen är enligt myndigheten viktig för att bland annat balansera elsystemet när den ryckiga elproduktionen från förnybara källor förs in i nätet.

– Vätgas är litegrann som en schweizisk armékniv nästan. Du får spillvärme, du får syrgas, du kan ha vätgaslager, vätgas som hjälper till med flexibilitet och balansering av elnät, säger Mattias Eriksson, projektledare på Energimyndigheten, i en intervju med SR Ekot.

Den föreslagna vätgasstrategin handlar om en ökning från i stort sett noll produktion i dag till att om 20 år använda hälften av Sveriges el till vätgasproduktion – vätgas som sedan är tänkt att användas som råvara, energilager eller drivmedel.

Myndigheten vill alltså se planeringsmål för fossilfri vätgas om 5 GW elektrolysörkapacitet till 2030 och ytterligare 10 GW till 2045. Det kan enligt myndigheten skapa utsläppsminskningar på mellan 3 och 6 procent till 2030 och mellan 15 och 30 procent till 2040 – allt jämfört med Sveriges totala utsläpp i dag.

– Det behövs en snabb utveckling här. Lyckas vi åstadkomma det, då kan vi ta bort utsläppen i stora delar av industrin och transportsektorn, menar Mattias Eriksson i intervjun med SR Ekot.

EU har redan en vätgasstrategi, och har avsatt 430 miljarder euro för att kunna genomföra den. Energimyndigheten menar att den nu föreslagna vätgasstrategin är startskottet för Sveriges arbete inom detta område.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)